KOŽA – građa i funkcija

Koža je najveći organ ljudskog tijela. Sastoji se od tri osnovna sloja: 1. epidermis, 2. dermis, 3. subkutis

Epidermis
Ovaj sloj kože ima funkciju zadržavanja vode u tijelu, sprječavanja ulaska vode u tijelo ovim putem, zaštita od infekcija i različitih štetnih vanjskih utjecaja (kemikalija i sl.).

Dermis
Ispod epidermisa se nalazi sloj kože građen od vezivnog tkiva. U tom sloju kože se nalaze mnoga osjetilna tjelešca (mehanoreceptori, živčani završeci) kojima primamo osjete dodira i topline. U ovom se sloju također nalaze i folikuli dlaka, žlijezde znojnice i lojnice, limfne i krvne žile.

Bazalnim slojem stanica je povezan sa potkožnim slojem masnog i vezivnog tkiva.

Subkutis
Potkožno masno tkivo i nešto veziva čine ovaj sloj tkiva koji zapravo nije dio kože, ali povezuje kožu s mišićima i kostima koji se nalaze ispod ovog sloja. Količina masnog tkiva u ovom sloju ovisi o genetskim faktorima, kulturi i načinu prehrane i života.

FUNKCIJA KOŽE

Koža ima nekoliko zadaća: ona nas štiti od vanjskih utjecaja i sprječava isušivanje tijela te ulazak tekućina, štetnih tvari i mikroorganizama u tijelo.

Osim toga, koža sudjeluje u regulaciji tjelesne temperature kroz nekoliko mehanizama, podizanjem dlaka (naježiti se), znojenjem, širenjem i sužavanjem krvnih žila.

Koža služi i kao skladište masti i vode. K tome, u koži se pod utjecajem sunčeva svjetla (UV zračenje) sintetizira vitamin D.

Koža uz sve svoje zadaće, svakako ima i estetsku ulogu, pa tako uslijed promjena na koži nastalih uslijed raznih kožnih oboljenja, oboljele dovode u neugodu i introverziju, jer su vidljiva golim okom.